Google office: Phase 1 in Kitchener, Ontario

Certified: LEED ID+C v4 Silver



Why LEED v4

For Phase 1 of their new Kitchener office, Google has acheived LEED v4 CI Silver certification. Google has a passion for creating healthy and productive work environments that inspire and energize their employees. Many credits in LEED v4 value material health and transparency, so the new rating system was a logical choice. It also provides an opportunity to show leadership in the market while learning lessons for future projects once LEED v4 becomes mandatory.

About the project

The 100,000 sq. ft. office space is located in the Breithaupt Block, a redeveloped historic building in the warehouse district of downtown Kitchener. The building is close to various transit opportunities and bicycle paths in a dense and well-developed business area, minimizing the impacts of vehicle use.

Healthy materials are a number one priority for Google, and every material went through a stringent, industry-leading selection process with the goal of eliminating the presence of toxicants in the space. Google further promotes well-being through initiatives like their green cleaning program, health and nutrition programs and a full service managed gym facility complete with climbing wall for occupants.

Comprehensive sub-metering will be used to understand building energy use and uncover opportunities for future improvements. Water efficient fixtures are always important to Google, and this project went a step further to engage the landlord and reduce the flush volumes of the building's toilets and urinals.

Project Team

LEED consultant: WSP Canada
Project manager: Cushman & Wakefield
Interior designer: B+H Architects
Mechanical designer: Smith + Andersen
Electrical designer: Mulvey & Banani
Construction manager: S.G. Cunningham
Commissioning agent: JLL
Kitchen consultant: Van Velzen + Radchenko
Acoustics consultant: Swallow Acoustic